torstai 20. joulukuuta 2007

"Paper 2.0" -joululahjavinkki

Itse tehty lahja on perinteisesti ollut joko virkattu, kudottu, leivottu tai ehkä jopa askarreltu. Peruskoulun teknisen työn ja tekstiilityön tunnit ovat olleet omiaan näiden kotikutoisten patalappujen ja kukkarahien tuotannossa. Onneksi (?) 2000-luvulla itse tehtyjen lahjojen valikoimaan on tullut lisää koko digitaalisen median kirjo: CD-musakokoelman tekeminen kaverille, vanhojen kaitafilmien polttaminen DVD:lle ja tietysti myös erilaiset digitaaliset jouluntoivotukset. Nyt on paperin vuoro.

Edellisessä kirjoituksessani toin esille, että paperilla on potentiaalia löytyä uudelleen, jos vain olisi työkaluja ja palveluita, jotka hyödyntäisivät sekä paperin että internetin parhaita puolia. Siksi seuraava joulutarina:

Halusin ostaa isälleni Prokopiuksen 500-luvun historiankirjoituksia joululahjaksi - erityisesti hänen virallisen historiikin Justianuksen sodista (engl. "The History of The Wars"). Mielestäni Amazon pyysi liian kovaa hintaa tästä antiikin klassikosta ($18,95 (13,15€) tai £14,50 (20,27€) ilman postikuluja), joten jotain piti keksiä.

Kyseinen kirja on vapaasti ladattavissa ja käytettävissä Project Gutenbergin verkkosivuilla, joten tallensin sen sieltä koneelleni HTML-muodossa. Avasin tiedoston tekstinkäsittelyohjelmassa, jossa määrittelin sivun kooksi taskupokkarin 6x9 tuumaa. Kävin hiukan tekstiä läpi ja poistin turhia rivinvaihtoja. Lopuksi kirjoitin kirjan alkuun omistuskirjoituksen ja päivämäärän.

Seuraavaksi kirjauduin Lulu.com -palveluun. Lulu on verkossa oleva kustannuspalvelu, jossa kuka tahansa saa tehdä oman kirjan. Kirjan voi sitten laittaa joko myyntiin tai tilata omaksi iloksi. Kirjoja painetaan "on demand": kun joku kirjan tilaa, niin se painetaan.

Latasin siis sormeilemani Prokopiuksen tekstin Luluun, joka teki siitä PDF:n esikatselua varten. Lulu tarjosi myös mahdollisuuden suunnitella kirjalle kannet. Sitä varten etsin verkosta kuvan keisari Justianuksesta ja takakanteen tekstinpätkän Prokopiuksesta itsestään. Edellisen tarjosi Wikimedia ja jälkimmäisen Wikipedia.

Tilasin kirjoja kaksi kappaletta. Yhden hinnaksi tuli 9,71€ ja postikulut kahdelle 3,99€. Nyt odottelen postilaatikon kolahdusta.

Sen lisäksi, että sain kirjan halvemmalla kuin Amazonista, kirja on myös henkilökohtaisempi: omat kannet sekä omistuskirjoitus. Lainatakseni erään luottokortin mainoslausetta: "Priceless".

Tämä on hyvä esimerkki paperimedian ajattelelemisesta uudenlaisesta vinkkelistä. Internet mahdollistaa sen, että kotiprintterin lisäksi kenellä tahansa on painokoneet ja julkaisukanavat oman laajakaistayhteyden päässä. Hatunnosto Lulu.com:lle, joka on pioneeri alalla.

Lahjavinkkini taitaa tulla ikävä kyllä hiukan myöhässä tämän vuoden joulua ajatellen, mutta nyt on vuosi aikaa kerätä kasaan tekstejä ja kuvia omista arkistoista ja surffata vaikka Project Gutenbergiä ensi joulua ajatellen.

Hyvää joulua!

4 kommenttia:

AnttiO kirjoitti...

Kiitos vinkistä, tilasimme joulukalentereita, t-paitoja ja mukeja Ella-kuvin varustettuina sukulaisille tuliaisiksi. Shuttefly oli palvelun nimi.

Risto Sarvas kirjoitti...

Viime viikonloppuna tein Procopiuksen kahdesta seuraavasta kirjasta myös fyysiset kappaleet Lulu.com:ssa.

Tällä kertaa selvitin miten MS Wordissä voi korvata rivinvaihdon (^P vastaa Find-Replacessä rivinvaihtoa) ja kahden kirjan tuottamiseen mennyt aika oli lopulta noin tunti yhteensä. Molemmat kirjat ovat noin 180-sivuisia.

ken2012 kirjoitti...

In order to help you determine, whether the retailer is selling Hermes bags , this article will help you out. My Life in Hot Pursuit of the Most Coveted Handbag.' For instance, manufacturers have to observe the real items carefully to get as much detail information as possible so as to mirror them to great extent.

Visa vietnam kirjoitti...

Doing and Getting visa vietnam .